Bartis Attila Romlás című darabját októberben mutatják be a Vígszínházban


Bartis Attila Romlás című darabját Szikora János rendezésében 2009. október 30-án, pénteken 19.00-kor mutatják be a Vígszínház Házi Színpadán.


Amerikai irodalmi elismerést kapott Bartis Attila A nyugalom című könyve

A könyv a legjobb könyvfordítás díját kapta meg


Amerikai irodalmi elismerést kapott Bartis Attila A nyugalom című regénye: a könyv egy kísérleti japán versgyűjteménnyel együtt a legjobb könyvfordítás díját (Best Translated Book Awards) kapta meg; a győztesek nevét a Rochesteri Egyetemen hozták nyilvánosságra.


Irodalmi párok

A Szépírók Társasága és a Nyitott Műhely Irodalmi Szalonja


Február 5-én, csütörtökön 19 órakor Bartis Attilával és Kemény Istvánnal, a Magvető Kiadó szerzőivel Bán Magda és Torma Tamás beszélgetnek.Helyszín: Nyitott Műhely (Budapest, XII. ker. Ráth György utca 4.)A belépés díjtalan.


Bartis Attila a Vámos-klub vendége

December 18., Alexandra-pódium

A Vámos Klub vendége december 18-án, csütörtökön 19 órakor az Alexandra Pódiumon (Budapest V. Nyugati tér 5.) Bartis Attila lesz.


Bartis Attila Berlinben

November 14-én a szerző a Lázár-apokrifekből olvas fel

Bartis Attila és fordítója, Kornitzer László a berlini Holtzendorffplatz Galéria (Heilbronner Strasse 11 10711 Berlin) vendége lesz november 14-én. A felolvasás és beszélgetés este 8 órakor kezdődik.Sokak véleménye szerint a remény erőt ad, mások, akik már sokat reménykedtek, akik nemcsak félszívvel, hanem igazán reménykedtek, ezzel szemben tudják, hogy éppen fordítva van: a reményhez erő kell. Sokkal több erő, mint a reménytelenséghez.

Bartis Attila


Bartis Attila Bukarestben

Bartis Attila felolvasást tart október 31-én, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület és a Polirom Kiadó közös rendezvényén. A rendezvényre Bukarestben, október 29-31. között Re-Writing the Map of Europe: Our Private Wars címmel kerül sor. Az október 31-i program másik vendége Dragomán György. A két magyar író felolvasását beszélgetés követi. Ez a rendezvény fiatal román, magyar, lengyel, német és ír írók találkozója, a Polirom kiadónál az utóbbi időben román nyelven megjelent köteteik bemutatása alkalmából.


A nyugalom a Filmszemlén


Az idei, 39. Magyar Filmszemlén mutatták be Bartis Attila A nyugalom című regényéből készült filmet. Az eredeti műből Garaczi László írt forgatókönyvet, és a rendezőként és a Bárka Színház igazgatójaként is ismert színész, Alföldi Róbert rendezte.A január 29-től február 5-ig tartó szemlén a vetítéseknek a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem Mozi adott otthont. A versenyfilmek között sok irodalmi anyagból dolgozó film is szerepelt.


Bartis Attila Berlinben


Önálló programokkal mutatkozott be a Magyar Televízió tavaly október 19-én a berlini Prix Europán (Európa-díj), a kontinens egyik legrangosabb médiafesztiválján. Az Irodalom és televízió című programban A nyugalom egy részlete és Spiró György Fogság című regényének hátterét feltérképező dokumentumfilm részlete is látható volt: a szerzők is részt vettek a bemutatón.


Rutinválaszok helyett

Kemény István beszélgetése Bartis Attilával

"Írás közben az ember egyszerűen él a szabadságával, vagy legalábbis megpróbál rálelni a szabadságára."

Egy maximalista író, aki fél újraolvasni saját első regényét, tizenöt éves kora óta nem változott, s Erdélyiek a gyökerei. Egy író, akinek sosem volt ifjúkora, aki könyveiben iszonyú erővel sugárzol egy, a Dosztojevszkiji karaktereknél megismert morális tartást, van, hogy a szenvedést nemesítőnek érzi, de az idillre való hajlamot alapvető emberi szükségletként ismeri el. Egy költő, aki kérdez. Történetesen barát. Pálya- és életkép, valamint egy barátság története: Bartis Attilát Kemény István kérdezte.


Heimat/ Haza / Home - Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

Az író számtalan módon kapcsolódik mélyen a hazához, legyen az összekötő erő a nyelv, a kultúra, a hagyomány vagy a közönség, vagy inkább, ezek valamiféle együttállása. A kapcsolat mégis terhelt marad, mivel a „haza” idealizált tér, melynek eléréséért küzdeni lehet, a valószínű kudarc ellenére.