Bartis Attila Berlinben

Önálló programokkal mutatkozott be a Magyar Televízió tavaly október 19-én a berlini Prix Europán (Európa-díj), a kontinens egyik legrangosabb médiafesztiválján. Az Irodalom és televízió című programban A nyugalom egy részlete és Spiró György Fogság című regényének hátterét feltérképező dokumentumfilm részlete is látható volt: a szerzők is részt vettek a bemutatón.

Negyven ország mintegy ezer médiaszakembere vett részt a Prix Európán Berlinben. Az 21. alkalommal megrendezett fesztivál az európai tévé- és rádiótársaságok, illetve internetes portálok egyik legrangosabb éves seregszemléje. A Magyar Televízió 2007-től nemcsak a versenybe nevezett műsorokkal képviselteti magát a találkozón: a Prix Europa Alliance, a fesztivál 21 tagúra bővült szövetségének is partnere. Ez alkalomból a díjkiosztó gála előestéjén, október 19-én önálló programokkal: vetítésekkel, felolvasásokkal mutatkozott be a fesztivál egyik központjaként működő Haus des Rundfunksban, a világ legrégebbi stúdióépületében. (Képünkön a győzelmi trófea.)

Az Irodalom és televízió címmel meghirdetett rendezvényen az MTV kortárs irodalmi művek adaptációit vetítette, illetve népszerű írókat látott vendégül. A berlini magyar napon Alföldi Róbert ősszel forgatott filmje, A nyugalom egy részletét láthatta a közönség, valamint a Bollók Csaba rendezte Örök haragot, a köztelevízió Könyveskép című, kortárs irodalmi adaptációkat bemutató sorozatának egy epizódját.
Az eseményen Gryllus Dorka, A nyugalom egyik főszereplője olvasott fel a filmdráma alapjául szolgáló regényből, de jelen volt a mű írója, Bartis Attila is. Spiró György Fogság című regényéből olvasott fel, illetve bemutatott egy részt az MTV-ben már vetített, a mű történelmi, kultúrtörténeti, irodalmi hátterét feltérképező dokumentumfilmből is. Magyar előadók is felléptek a Grüner Salonban: a Hungarian Day & Night című rendezvényen a Kistehén Tánczenekar, valamint a Berlinben népszerű Dj HungaroGroovers és Dj Craft (RotFront) szórakoztatta a nemzetközi közönséget.
A Prix Európa 1997-ben jött létre az akkor mintegy három évtizedes múltra visszatekintő filmes-rádiós verseny, a Prix Futura Berlin, illetve a legjobb európai tévéműsorok díjazására, 1987-ben az Európa Tanács ösztönzésére indult Prix Europa fesztivál összevonásával. Az ezredfordulón a tolerancia és a jogegyenlőség jegyében született holland Prix Iris csatlakozott a kezdeményezéshez. Tavaly magyar díjazottja is volt a fesztiválnak: Vadócz Péter 50 év, 50 szín, 50 másodperc című rövidfilmjével a SPOT-kategória fődíját nyerte el. A 2007-es fesztiválon szintén versenyeztek magyar produkciók: a többi közt az MTV Klikkerek című ismeretterjesztő magazinjának egy epizódja (Gép, rendezte: Bordán Attila), illetve a Magyar Rádió három műsora.